Kategorier
Okategoriserade

Lekredskap – avgörande för barns utveckling

För att ett barn ska utvecklas och träna på sina sociala och fysiska egenskaper är leken helt avgörande. Lekredskap bidrar både till säker lek, men framför allt till en roligare upplevelse.

Ett barn har betydligt snävare referensramar än vi vuxna. Det är därför mycket lättare att imponera på ett barn än på en vuxen. Det är också lättare att göra dem glada, precis som att det också är lättare för barn att bli ledsna, rädda och upprörda eftersom det kan vara svårt för dem att sätta saker i ett perspektiv. Men det gör ingenting, det hör till. Det är en del av deras utveckling. Allting av det där går att hitta på lekplatser och i samband med att barnen leker på lekredskap. Ta till exempel rutschkanan. Det kan te sig otroligt läskigt för ett barn att klättra upp på stegen, stå på den höga höjden och åka hela den långa vägen ner för kanan. Men när väl rädslan övervinns känner man sig lika stolt som om man satt världsrekord på 100 meter.

Exempel på lekredskap

Att leka är en del av att vara barn. Det är genom leken som barn upptäcker sina styrkor och svagheter. Det är genom leken de utvecklas, både mentalt och fysiskt. Med hjälp av säkra lekredskap kan du ge ditt barn förutsättningar för just den utvecklingen. Rutschkanor, studsmattor, gungor och klätterställningar är bara några exempel. De behövs både i den privata som den offentliga miljön. För barn ska aldrig sluta leka. Den dagen det sker kan man lägga ned världen.