Kategorier
Arvsrätt

Arvsrätt – hur fördelas ett arv?

Tack vare arvsrätt finns det en given struktur i vem som ärver någon som går bort. Testamentet kan påverka en del, men inte allt. Så säger åtminstone lagen.

Det är nog tur att det finns lagar i Sverige. I synnerhet i samband med att någon dör och efterlämnar sig alla sina tillgångar. Hur skulle det se ut om vi inte hade arvsrätt i Sverige? Pengar, möbler och hus hade lämnats till att tas över av vem som helst. När dina föräldrar går bort hade ditt gamla barndomshem och alla deras livsbesparingar kanske fallit i händerna på en prins i Nigeria istället. Så kan man förstås inte ha det. Man måste ha lite ordning och reda i det där med arv. Och det är precis det som arvsrätten avser att bidra med. Det kan vara väldigt komplicerat att dela upp ett arv. Därför kan man ha nytta av jurister som specialiserar sig på frågan.

Arvsrätt gör att familjer slipper bråka

Tyvärr finns det många familjer och släktingar som bråkar över arv. De är oense om hur ett testamente ska tolkas och vem som egentligen ska få ärva vad. En kusin tycker att de där gamla porslinstallrikarna ska tillhöra honom, medan en syster tycker att hon borde få samlingen istället. Det kan också handla om väldigt stora summor pengar. Istället för att bli ovänner kan ni som sagt kontakta en jurist istället. Då vet ni att känslor inte kommer att avgöra frågan, utan helt enkelt vad lagen säger om hur arvet ska fördelas.